Thursday, March 12, 2009

Ketam Pedas Songkhla

Dari semalam my husband tanya ada beli ketam tak masa gi pasar. Tak senang duduk kalau seminggu tak makan ketam. Malam ni saya cuba resepi Ketam Pedas Songkhla, resepi ambil dari Majalah. Tapi cam biasalah saya ubahsuai bahan mengikut tekak kami.

Bahan bahan

2 ekor ketam - digoreng
1 sudu makan rempah kari ikan
5 biji cili padi *
2 bawang merah *
1 batang serai *
2 cm halia *
2 ulas bawang putih *
2 camca cili kisar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili
1 biji telur
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
  • Kisar bahan yang bertanda *. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar dan cili kisar hingga naik bau.
  • Masukkan rempah kari,sos cili dan sos tiram. Masukkan sedikit air, gaul dan biarkan ia masak sebentar.
  • Pukul telur sedikit dan masukkan ke dalam kuali tadi, gaul rata. Kemudian masukkan ketam yang telah digoreng tadi, gaul semua bahan hingga mesra.
  • Setelah masak bolehlah diangkat.