Sunday, May 20, 2012

Ais Cincau Sirap Pandan



Salam,

Sudah beberapa hari tak ada entry baru, so just letak gambar ais cincau sirap pandan supaya pengunjung My Small Kitchen tak jemu dengan Teh O limau kat bawah.

Hari ini saya dan suami tiada perancangan nak kemana mana, cuma pagi tadi keluar ke pasar mencari bahan basah. Petang pula plan nak mengemas laman rumah yang banyak sangat naik rumput.



Tapi plan tidak menjadi bila cuaca mendung dan guruh berdentum dentam di luar rumah.
Bila hujan turun, masing masing dah rasa malas dan berlengkar atas sofa sambil menonton TV.

Ramai yang tahu bagaimana untuk menyediakan ais Cincau ni kan, cuma kalau nak rasanya lebih wangi, masak air gula dengan daun pandan. Sedap dan wangi je masa menyedut minuman ini.

Rasanya Ais Cincau merupakan antara minuman yang agak popular sepanjang bulan Ramadhan.


7 comments :

Chik Mimi said...

Penang panazzzz nya kalau dapat segelas best ni

hazila said...

Chik Mi, kat sini hari ni je tiba tiba hujan. Itupun sekejap je. Malam panas membahang.

ummiaisyah said...

salam k zila..kt t.i ni dh dekat 2 miggu tak ujan...bila tgk air cincau tu bukan takat nk minum...rasa nk cam nk mandi cincau tu...

kasihredha said...

sedap...suka wangi pandan
kat sini pun hujan

zila 4ever said...

salam zila
mesti sedap ada wangi2 pandan kan..wt sejuk tekak best nie..:)

ibundo said...

popular masa tengah panas sekaranng ni...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam... betul tu air cincau bila tiba bulan puasalah yang teringin nak di slurpp.. nampak di sini ada cincau terus teringin lama sangat nak tunggu bulan puasa...:))