Friday, May 11, 2012

Nasi Lembik......



Salam dan Selamat Hari Jumaat yang penuh berkat...

Tuan Rumah baru belajar tumbuh gigi.....




Biasanya yang makan nasi lembik ni budak baru belajar tumbuh gigi kan... jadi kiranya saya baby lagi ler. ( baby yang dah nak hilang gigi ada la..) Semalam dah habis idea nak masak apa untuk makan malam. Tanya cik abang, dia pun asyik cakap entah lah, tak tau nak makan apa. Ada ke dia cadangkan , kita makan mee segera nak? Memang habis idea la tu...


Ikan kering digoreng dengan bawang dan cili besar


So saya cakap, saya teringin nak makan bubur. My husband cadangkan supaya beli saja dari restoren yang berhampiran. Tapi mereka hanya jual bubur dan sedikit ikan kering goreng dan sambal kicap. Saya suka bubur saya penuh dengan acessories termasuk sayur. Jadi saya cakap, saya akan masak sendiri di rumah.

So sebelum balik, saya beli sayur kangkung dan telur masin.Tapi telur masin tu rasa macam dah agak lama sebab kurang sedap.

Sayur Kangkung Goreng Belacan extra pedas.

Sebabkan dah selalu buat bubur nasi, kali ni saya adjust supaya bubur nasi menjadi nasi lembik. Sedap pada tekak saya. Saya memang penggemar bubur nasi, so tak perlukan lauk yang mahal dan fancy.

Kalau 2 hari makan macam ni pun saya tak akan merungut....








16 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

terlioq tgk ikan kering goreng ngan kangkung ni...dah dekat summer nnt ada la jual kangkung nnt yeahhhhh...eh tue telur masin ekkk.??? dah berthn x rasa ngeeee

Chik Mimi said...

sedap ni tapi kalau tak ghumah tu kena masak nasik jugak sbb bubuq tak kenyang heheeh ,

TK said...

hmm...terliur sungguh tgok ikan kering goreng and kangkong tu..
Everyday saya masak bubur sebab anak suka..mujur jugak..senang saya tak payah susah2 masak lauk macam2.

norhanim md zain said...

i like...sedap ni..bila suap tu terasa masin ikan talang kering..boleh perabih 2 tiga mangkuk tu...

MRS. K said...

slalu buat bubur cam tak jadi jer.. huhuh

Kerull Nazeem said...

Hmm sedapnya bubur dan eksesori tu Hazila..boleh masuk list ni..suggestion yang bagus..saya pun suka bubur..

zila 4ever said...

salam zila
rindu pulak nk makan bubur..tekak nie pun tgh x selera nk makan nasi..kecuurrr jew nengok tue..:)

Mas said...

sesekali makan bubur nasi...
memang sedappkan kak..
silap2 bertambah bermangkuk2..he3
hmmm..memang menyelerakan tengok bubur nasi akak tu...

Gee® said...

nak bubur jugak....

AbbotCottage said...

Aduhai nasi lembik la pulokkkk...menyelerakan sungguh!!

kasihredha said...

memang best...
lengkap...ikan masin ..kangkung goreng..telur masin...perrghh

biasanya akak buat goreng kicap daging satu lagi.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Dear.. wahh sedap sungguh... terliur dah ni.. sha memang sukakan nasi bubur, nasi lembik, nasi benyek! suka sangat... wahhh semua lauk tu nampak sedap sangat.. :)) slurpppp slurpPPPPP

wanie said...

salam..aduiii...febret ni..sedapnya mkn klu cuaca panas2 ni..

rahel said...

Yang sayur tumis tu memang feberet kite ..makan ngan nasi panas2..pergh mantap..

Otai chef said...

salam, orang kedah sebut bubur nasi tu MOI, sooo nice

~~zana@pb~~ said...

Kita org pun mcm ila juga, abis idea, maggi jd mangsa. Sesekali layan bubur best jg kan? Tak kira la baby ke tak.....
Org Kelantan kata nasi air.