Thursday, May 13, 2010

Cuka Wain HARAM


Saya ada buat entry berkenaan dengan Red Wine Vinegar, minggu lepas kalau tak silap. Saya tak pasti samada cuka dari wain ni Halal atau tidak. Yelah kan, kadang kala bila makan kat luar especially kat tempat yang menyediakan masakan barat, kadang kala menggunakan bahan bahan yang saya sendiri tidak pasti.
So pagi tadi masa baca news paper METRO, terbaca artikel pasal Cuka dari Wain ni telah di fatwakan HARAM sejak tahun 2006 lagi.

4 comments :

CatlinaFly said...

ila, pendapat sy, dah nama dia wine, mestilah haram kan?btw, sy nak jemput ila ke sini..ade lucky draw bg yang menyertai :)..

http://makanmakanbycatlina.blogspot.com/2010/05/food-blog-review.html

Alimaz-Kembara Terasing said...

huh jangan makan makanan barat dah lepas nih...mesti depa guna cuka wine kan....

mokwonik said...

tq zilla for sharing d info..mokwo pun dok tertanya2 gak selama nih..klau dah benda2 tu ade berbau bahan2 yg subahah elok di elakkan aje ! lagi satu kawan mokwo kata ade sesetengah kicap jepun memang mengandungi wain as one of d ingredients..so hati2lah bila membeli

Anonymous said...

sepatutnya dah lama kita mesti peka tang makan makan nini kat kedai cina pun belasah alasannya banyak melayu makan kat situ melayu tak semestinya islam judi pun halal beb