Wednesday, May 5, 2010

Gulai Tumis Ikan Senangin


Tekak ni terasa rasa je nak makan asam pedas ikan. So hari ni saya masak Gulai Tumis Kepala Ikan Senangin dengan timun masak. Masakan ni seakan akan masak asam pedas, tapi ala Nyonya. Saya dapat resepi ni dari blog Rasa Malaysia.

Tak banyak rempah ratus yang digunakan, hanya beberapa bahan masakan yang selalu ada kat dapur kecuali bunga kantan la kan. Yang ni tak ramai org yg duduk kat taman perumahan yg tanam pokok bunga kantan ni.

Dulu dulu teringin juga nak tanam, tapi my Mak bising. Katanya nanti tumbuh jadi cam hutan. So tak jadilah saya nak menanam. Jemput makan.....

4 comments :

ijan said...

Salam Kak Hazila,
Saya sihat terima kasih bertanya kabar. Hopefully akak pun sihat.. skrg dok sibuk cikit di sekolah itu yg tak sempat nak selalu update :)

Yat Maria said...

salam Zila..I didnt know pokok bunga kantan tumbuh berselerak..i see..

gulai tumis tu smapak sedap..that time I pun masak kepala ikan..tapi tak letak gambo sebab kepala ikan I tu I tgk seram lak jadinya..gigi ikan tu besar2..

♥LOVE2COOK♥ said...

Uhhhh, sedapnye gulai tuh kak! Mintak kuah cikit...:)

fuzidss said...

nak cuba pakai akan kerisi laa