Wednesday, May 5, 2010

Ketam Masak Merah


Menu dinner malam tadi, selalu buat kari je kan, sesekali tukar menu la pulak. Nasi tak habis tapi asyik dok ratah ketam je masing masing...

Bahan Bahan

* 2 ekor ketam - cuci bersih dan digoreng separuh masak.
* 4 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 5 tangkai cili kering
* 1 helai daun limau purut
* 1 batang serai diketuk
* 1/2 cawan air
* Sedikit belacan
* Sedikit air asam jawa
* garam dan gula secukup rasa
* minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Kisar bawang,serai,belacan dan cili kering. Boleh masukkan 1 sudu makan minyak masak untuk lumatkan cili kering.
2. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik minyak atau masak.
3. Masukkan air, daun limau purut, air asam jawa, gula dan garam serta ketam. Masak sehingga pekat.

3 comments :

Love2cook Malaysia said...

Wow, my hubby's fav crab is here! hehe...looks delicious lor! Love ambik kuah cikit! ;)

fuzidss said...

Salam. merahnya menarik perhatianku ...

cikmanggis said...

sedapnya ketam...anak cm suka goreng garing2 tp cm suka yang camni..mmm yummi