Monday, May 24, 2010

Mango Compote

Hari ni saya buat Mango Compote, rasanya sesuai di makan bersama plain puddings such as panna cota. Mula mulanya saya plan nak buat yogurt panna cota tapi tiba tiba rasa cam malas je.

Bahan bahan
1 biji buah mangga yang masak - dipotong dadu
Sedikit lemon zest
1/2 sudu teh lemon juice
1 sudu makan gula pasir

Cara cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak di atas api yang sederhana.
2. Kacau berterusan hingga gula cair dan buah mangga menjadi lembut. angkat.
3. Selain di makan dengan puding, sesuai juga di makan dengan pancakes.

2 comments :

Yat Maria said...

Zila, mango compote ni i dah lama nak makan..tapi tak buat2...Sigh..asyik habis jer si mangga tu..lain kali nak kena sembunyikan dalam almari dulu...

♥LOVE2COOK♥ said...

I love mango compotes too! Pass me a glass pls kak! ;)

Akak, there r some awards waiting for U at my space...check-it-out! :D