Thursday, April 2, 2009

Tori Nabe

Entahlah...rasa malas sangat nak masak. Agaknya virus M datang melanda sampai dah tak tau nak masak apa. Dah beberapa hari Shah Alam dilanda hujan, mood pun lembab cam cuaca gak.
So, saya saje saje browse internet cari cari apa yang nak dicuba, terjumpa satu resepi japanese food - Tori Nabe aka Japanese Chicken and Vegetable Hot Pot. Tengok senang jer walau ada sesetengah bahan tu takde. Tapi kita boleh omitted dan subsituted kalau perlu. Tapi saya buat dengan apa yang ada kat dapur saya jer. Resepi saya ambil dari blog Just Hungry.

Bahan bahan

1 pc of dried konbu seaweed or 1 tbsp dashi stock granules or 1 tbsp chicken stock granules.
400 gms daging ayam - dipotong kiub
1 block firm tofu - cut into chunk
Sedikik kobis cina - dipotong saiz yg sesuai
Sedikit sayur bayam
1 pack enoki mushroom
4 ketul shitake mushroom - dipotong saiz yang sesuai
1/2 batang leek - di hiris
Garam secukup rasa

Cara cara
  • Didihkan air di dalam nabe (pot), masukkan chicken stock granules, kemudian masukkan daging ayam yang telah dipotong kiub.
  • Kemudian masukkan sayur leek dan biarkan ia mendidih sebentar.
  • Perlahankan api, masukkan semua sayur bermula dengan sayur yang keras dahulu. Biarkan ia mereneh (simmer), perasakan dengan garam.
  • Kemudian masukkan tofu, biarkan sebentar dan bolehlah dihidangkan.

No comments :