300 gms ayam
2 biji kentang - dipotong dadu
1 sudu teh lada hitam
1 biji bawang besar - didadu
Sedikit daun bawang - dihiris kecil
Garam secukup rasa.
1 cawan tepung gandum
Air secukupnya
1 biji telur
Sedikit garam
Serbuk roti.
Cara-cara
- Untuk Intinya : Tumiskan bawang hingga layu, masukkan kentang dan daging ayam.
- Kemudian masukkan lada hitam dan perasakan dengan garam. Akhir sekali masukkan daun bawang.
- Masak hingga empuk dan kering. Ketepikan.
- Untuk kulitnya: Campurkan tepung gandum, telur, garam dan air. Kisar hingga menjadi halus dan rata.
- Panaskan kuali leper dan tuang sesenduk adunan tadi hingga nipis dan rata.
- Angkat dan letakkan inti ditengahnya dan gulung.
- Celupkan ke dalam telur yang telah dipukul, kemudian golek di dalam bread crumb.
- Goreng di dalam minyak panas hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
2 comments :
rajinyerrrrrrrrrr........
Ada waktu gak, kalau malas tu memang apa pun takmo buat.
Post a Comment