Sepatutunya apam ni mekar kembang setaman, tapi biasalah kalau saya buat apam memang tak mekar punya. Anyway ia memang lembut dan gebu. Buat untuk minum petang tadi. Resepi ambil dari majalah sedap. Anyway saya buat sebahagian saja dari resepi asal.
Bahan bahan ) dapat lebih kurang 20 ketul yg agak besar
2 biji telur
150 gms gula
1/4 sudu garam
2 sudu teh ovalet
300 gms tepung gandum
200 ml soda tawar
1/4 sudu teh pes coklat
100 gms gula + 100 ml air - untuk karamel
Cara cara
- Untuk karamel - goreng gula tanpa minyak hingga keperangan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga larut. Ketepikan dan sukat 100 ml.
- Pukul telur,gula pasir,garam dan ovalet sehingga benar benar kembang. Masukkan karamel dan pukul lagi.
- Masukkan tepung bersilih ganti dengan soda tawar sambil dipukul perlahan.
- Ambil sedikit adunan dan campurkan dengan pes coklat.
- Tuangkan ke dalam acuan apam kukus dan sudukan sedikit adunan coklat ke atasnya.
- Kukus selama 10 minit di dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dulu.
No comments :
Post a Comment