Friday, June 5, 2009

Pulut Mangga


Sebenarnya kat rumah saya ada lebih kurang 15 biji mangga yang saya bawa balik dari Perlis tempohari. Maklumlah kat sana musim buah mangga especially Mempelam Harum Manis. Masa saya bawa balik hari tu rasanya hampir satu guni, itupun saya dah suruh my mother bawa balik dan sedekahkan dekat jiran jiran sebelah rumah di kampung. By the way, my parents ikut saya balik Perlis masa my MIL passed away. Hari hari dok makan buah mangga jer sampai dah tak tau nak buat apa. Salah satu dessert dari Thailand ialah Pulut Mangga, sedap especially kalau mangga tu manis.

6 comments :

Azita said...

banyaknya mangga!! kat perlis mesti buah mangganya murah2, kan? kena pulak dgn pulut! adui...terliur!

blogresipi said...

Sampai satu guni mangga? sedapnye... kalau yg muda tu makan dengan asam boi ke....sedapnye...

kucingorengemok said...

harum manis ni baru keluar majalah 3... adoi jelesnya..!

Hazila said...

Kak Azita,
Kat Perlis memang murah kak. Sebabnya setiap rumah mesti ada sekurang kurangnya 2,3 pokok mangga. Peraih datang nak beli sekilo 80 sen jer.

Hazila said...

Ijan, betul 1 guni. Itupun diorang nak suruh ambil lagi. Kalau dibiarkan luruh cam tu jer. Nak bagi jiran tetangga, semua org ada.

Hazila said...

Lee Lin, saya tak tengok M3. Tapi kalau gi Perlis musim mangga, memang rambang mata dan muak makan mangga la...