Monday, June 27, 2011

Ayam Sambal Bali


Selamat pagi....
Baru berkesempatan nak upload entry menu semalam. Dari semalam sampai hari ni kepala masih berdenyut denyut je, entah silap makan ke apa pun tak tau. Rasanya sebab makan buah durian dan petai agaknya.

Hari sabtu petang, my husband ajak ke pasar malam. Mula mula my husband request nak makan mee kari untuk dinner malam sabtu tapi cancel bila dia nampak ada penjual lauk pauk yang dia berkenan. Masa tu saya beli ikan bilis goreng dengan petai. Then nampak org jual buah durian, my husband beli sebiji. Penjual tu tanya, sebiji saja ke? My husband cakap, ya sebiji cukuplah. Agaknya penjual tu terfikir, cukup ke makan sebiji saja...
Semenjak dua menjak ni saya agak sensitif sikit dengan petai, kadang kala teringin sangat nak makan. Bila makan je mulalah angin dan kepala berdenyut denyut, tambahan makan durian pulak tu. Durian yang sebiji tu, makan malam sabtu separuh dan sambung makan hari ahad. Lepas tu siap berlawan, abg habiskan lah... you lah tolong habiskan. Akhirnya saya yang kena habiskan. Masa muda muda dulu setakat 2,3 biji sekali harung je. Sekarang dah tak boleh.....


 Dah lama tak masak sambal ayam. Semalam masa belek majalah ternampak satu resepi yang namanya Sambal Bali Ayam. Tengok simple je so saya terus mencuba. Not bad, macam sambal ayam lain cuma ada tambahan kicap manis.

3 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kenapa ada bali kat citu??? just nama jer ek

hazila said...

Ayu,
Entahlah... akak jumpa resepi dalam majalah SEDAP rasanya. Mungkin dia saja letak kot...

ijayuji said...

Salam kak zilaaaaaa!!! salam rinduuuu ewah ewah ewahhh rindu kat isteri org hihihi... aaaaaaa..kita suke ayam2 masak mcm niii, sambal2 ni mmg kegemaran kita :D mana resepinyer kak? :D