Tuesday, June 14, 2011

Sayur Lodeh Hati Ayam

Sayur Lodeh Hati Ayam

Biasanya menu ini dimasak pada hari raya, tapi sekarang sudah menjadi salah satu menu sarapan di kedai makan atau restoren. Silap silap kat restoren mamak pun ada jual, maklumlah apa yang takde kat kedai mamak tu. Thai food, Chinese food even western food pun ada. Bak kata bebudak sekarang ni, " You name it, you got it". hehehehehe... 

Resepi Sayur Lodeh Hati Ayam ini saya ambil dari Majalah RASA, tak ingat bulan berapa, rasanya menu sempena Bulan Syawal kot. Memandangkan saya malas nak buat sambal tumis, saya buat ia sedikit pedas, lagipun bukan ada budak kecik kat rumah.


Saya akan berikan resepi asal dari Majalah RASA, tapi seperti biasa saya kurangkan kuantiti sebab ahli kat rumah ni tak ramai.

Bahan A
1/2 kg hati aya,
100 ml minyak masak

Bahan B (dikisar)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 batang serai
1 cm kunyit hidup

Bahan C (disangai)
30 gms biji ketumbar
20 gms jintan manis
20 gms jintan putih

Bahan D
50 gms udang kering
80 gms cili kering dikisar
1 1/2 liter santan
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa

Bahan Bahan Sayur
Lobak merah
Kacang Panjang
Kubis Bunga
Kubis Bulat
Terung Panjang
Tauhu
Tempe
Fucuk - rendam hingga lembut
Suhun - rendam hingga lembut

Cara Memasak
1. Panaskan minyak, tumis Bahan B dan Bahan C hingga berbau harum. Kemudian masukkan udang kering dan cili kering yang telah dikisar. Tumis hingga naik minyak atau cili masak.
2. Masukkan hati ayam dan biarkan hingga hati ayam masak. Masukkan santan dan sayuran yang keras terlebih dahulu.
3. Apabila santan mendidih, masukkan sayuran yang lembut dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Setelah masak, angkat dan hidangkan bersama nasi impit.






Sayur Lodeh Hati Ayam dimakan bersama nasi impit/ ketupat nasi aka Lontong



7 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tertiba terbayang lontong plak...dulu masa cuti kat umah keluarga angkat kat jb bfast pow dia orang kasi lontong...but hati ayam ayu x makan la

Diana @ Melley Mey said...

nampak sgt sedap... x perna lg makan sayur lodeh dengan hati ayam.. nxt time boleh cuba resipi nie.. :)

izahdaut said...

ooo sedap ye.. tak perah jugak makan mcm kak dian cakap tu. tapi nampak sedap sangat..haiishh sedap belaka!

KuNanGKuNanG said...

aduh...tergoda btl tgk gmabr2 tu...yummy3

Anna Qawina said...

arrrgghhh...laporrrnyeerr...mintak semangkuk yer..

Kerull said...

wah sedapnya makan time panas2 ni...kena ngan sambal tumis..pergh terangkat...

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com