Tuesday, June 28, 2011

Masala Crab






Hari ini lambat sikit bersiaran....

Antara seafood yang selalu ada dalam pantri saya ialah ketam. Setiap kali ke pasar mesti cari ketam, sebab nanti bila sampai rumah mesti my husband tanya, beli ketam tak? Kadang kala sampai tak tahu nak masak apa, boring la pulak kalau asyik asyik kari, rebus, sambal atau goreng kunyit je. Dah 2,3 hari saya asyik mencari resepi nak masak ketam.

Kebetulan semalam saya teringat yang saya pernah beli rempah Garam Masala. Masa beli tu tak tau nak masak apa pun. Beli dulu kemudian baru cari idea macam mana nak buat. So masa surf internet, keluar la satu menu yang dipanggil Masala Crab. Tengok bahan pun tak banyak dan tak susah sangat, so I just give it try. Boleh tahan la, maklumlah pertama kali masak. Lagipun masih ada rasa rempah so my husband takdelah complain apa apa.

Bahan bahan
2 ekor ketam - siang, cuci dan toskan.
1 biji cili hijau
1 inci halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
1 biji buah tomato
1 labu bawang besar
1 sudu makan rempah Garam Masala
Sedikit jus asam jawa
Garam
Air secukupnya

Cara cara
1. Tomato, bawang besar dan cili hijau dihiris nipis. Tumbuk halus halia. bawang putih dan bawang merah.
2. Panaskan minyak, tumis tomato,bawang besar dan cili hijau hingga layu. Masukkan bahan yang telah ditumbuk, rempah Garam Masala dan sedikit air. Kacau sebati dan biarkan sehingga rempah masak.
3. Masukkan ketam, 1 cawan air, daun kari dan jus asam jawa. Gaul sebati dan biarkan hingga mendidih.
4. Perasakan dengan garam dan gula jika suka. Kalau suka kuahnya sedikit cair, boleh tambahkan sedikit lagi air.
5. Setelah masak, bolehlah tutup api.

4 comments :

Kerull said...

Nak Kepit dia boleh..hu hu sedapnya..nak buat makan lunch...

Cheq Sue said...

wahhh...sedapnya..

Gee® said...

woow..gojes...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nie boley buat sebab kani/ketam pow ada...rempah garam masala pow ada...oke la tue....cope recipe yer akak...mesti sedap ni :))