Saturday, January 22, 2011

Beef Stew with Meatball Sauce


Dah beberapa hari tak ada entry, nak kata sibuk sangat tu takdelah tapi tak berapa ada mood nak letak entry.Beef Stew & Meatball Sauce ni saya masak semalam, dah seminggu saya beli meatball yang dah siap kat pasar. Mula mula nak buat spaghetti sauce + meatball, tapi last minute tukar menu sebab saya beli roti perancis kat Giant. Resepi asal dari fidadaud@myresipi tapi saya buat sebahagian sahaja dan saya tak guna rusuk lembu sebab malas nak merebus. Saya gantikan dengan kiub rusuk lembu Maggie.

Saya copy resepi asal dari myresipi.

Bahan-bahan ( 8-10 orang )

  • MEATBALL:
  • 700gm daging cincang/kisar
  • 170gm biskut cream cracker (hancurkan)
  • 6 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
  • 1 inchi halia (tumbuk lumat)
  • 1 sdb garam
  • 1 1/2 sdb serbuk lada sulah
  • 2 sdb tepung jagung
  • sedikit daun sup (potong halus)
  • 1 biji telur
  • 2 biji telur (untuk menggoreng)
  • BAHAN STEW:
  • 1 inchi halia
  • 10-15 tangkai cili kering
  • 8 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • satu set lengkap rempah tumis
  • 1 sdk oregano (optional)
  • 100gm @ 1 tin kecil tomato puree
  • 115gm @ 1/2 botol kecil sos tomato
  • 3 liter air
  • 1 batang tulang rusuk lembu (potong kecil dan rebus dahulu. Ketepikan bersama stoknya sekali)
  • 1 sdb tepung jagung (bancuh bersama sedikit air)
  • 2 biji carrot (potong segiempat tepat)
  • 7 biji kentang (potong 4 menegak dan goreng)
  • Kobis bunga
  • P/S: Jika tak ada tomato puree, masukkan saja 1 botol kecil tomato sos sebagai gantinya. [x]

Cara-cara

  1. MEATBALL: Campurkan semua bahan (kecuali 2 biji telur untuk menggoreng), dan gaul sebati.
  2. Bentukkan bebola (saiz jangan terlalu kecil sbb biasanya saiz untuk stew agak besar).
  3. Gaulkan ke dalam telur yang dipukul dahulu sebelum menggoreng.
  4. STEW: Kisar halia, cili kering, bawang putih dan bawang merah. Kemudian, tumis bahan ini bersama rempah tumis sehingga garing.
  5. Masukkan pula tulang bersama-sama air stoknya sekali. Kemudian, tambahkan lagi air (3liter).
  6. Apabila sudah mendidih, masukkan tomato puree& tomato sos. Kacau.
  7. Masuk pula garam, serbuk perisa (jika suka), kobis bunga dan carrot.
  8. Bila kobis & carrot sudah separuh masak, masukkan air campuran tepung jagung.
  9. Akhir sekali, masukkan meatball dan kentang goreng.
  10. Kacau sedikit dan matikan api. Boleh dihidang bersama garlic bread atau apa-apa jua hidangan bersesuaian.
  11. P/S: Tak semestinya guna tulang rusuk lembu. Boleh juga guna any other parts ataupun tulang-tulang ayam seperti kaki, leher etc.. dengan timbangan yang setara.

8 comments :

Nobita Sensei said...

arghhhhhhhhhh..dahla tengah lapar giler ni..

Mas said...

akak..ni menu peberet hubby mas tau...

Deliah's Deli said...
This comment has been removed by the author.
Deliah's Deli said...

salam zila..stew dgn roti :p~ yg ni 1 bantal roti pun blh..lps tu cr bantal zzzzz :))))

leen hussain said...

nyum!nyum!...

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye kak zila.... tengok je pn dh kecur liur...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Yummy...yummy.... kena pula dengan bay leave, memang umphh...

fuzidss said...

merahhh nya I likeeeee