Sunday, January 30, 2011

Blueberry Muffin


Hari ini sepanjang hari hujan di Shah Alam, rasa malas sungguh nak bangun, nak tarik gebar lagi adalah. Tapi kena bangun awal juga sebab my husband nak kena siapkan kerja dan saya pula ada jemputan majlis aqiqah anak kawan di Klang.

Bila my husband dah keluar rumah, saya masih dok berfikir nak pergi ke tidak sebab perut rasa tak berapa selesa dan hujan pulak mencurah curah di luar rumah. Tapi dah janji dengan kawan kawan nak pergi lagipun teringin nak berjumpa kawan kawan lama masa kerja dengan company Jepun dulu. Kalau takde majlis macam ni, susah juga nak bertemu maklumlah masing masing ada commitment.

Saya dan 2 org teman lagi pergi dengan satu kereta dan saya yang memandu. Macam bagus je sebab tak bawa peta walaupun boleh agak di mana kawasan perumahan tu tapi bila memandu dalam hujan sambil bersembang sakan dalam kereta, menyebabkan kami tersesat jugalah. nasib baik dah agak biasa dengan kawasan tu jadi bila pusing pusing jumpa jugalah jalan keluar.



Saya sampai rumah dah hampir pukul 5 petang dan hujan masih mencurah curah, so tangan terasa gatal nak membaking. Maka terhasillah Blueberry Muffin.
Bahan bahan
250 gm self raising flour
1 biji telur
2 sudu makan jus lemon
1 sudu teh parutan kulit lemon
4 sudu makan minyak sayuran
285 ml susu segar
85 gm gula castor - lebihkan kalau suka manis
1 packet fresh blueberry

Cara cara
1. Masukkan tepung dan gula ke dalam mangkuk. Pukul ringan telur dan masukkan ke dalam magkuk tepung.
2. Masukkan semua bahan lain ke dalam mangkuk dan gaul sekata, tak perlu menggunakan electric mixer, hanya senduk kayu sudah memadai.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius, masukkan mangkuk kertas ke dalam acuan muffin, sudukan adunan muffin ke dalam mangkuk kertas, buat hingga habis.
4. Bakar selama lebih kurang 25 minit atau hingga masak.
5. Menghasilkan 12 biji muffin.

6 comments :

Nieza said...

sedap muffin ni...lama dh tak buat ...menarik tgk akak buat ni..:)

Deliah's Deli said...

assalamualaikum zila..sedap nih :p~ sy pnh bt sekali..resepi zila nmpak cam mudah..blh try cuti2 ni :)

CikGu NOr said...

best nyer muffin tu..

Chik Mimi said...

assalam cik kak bestnya tgk bbery tu meleleh,pssst nak lagi dak daun tu?

Antan Bertingkah said...

Sedapnya tengok muffin tu...teringin nak cuba....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Memang cantik dan sedap, saya pun akan cuba ikut resipi haliza ya