Monday, January 17, 2011

Coconut Jelly

Coconut Jelly in glass

Sudah agak lama tak buat dessert, entahlah bila sibuk dan mood nak duduk lama lama kat dapur tak berapa nak ada menyebabkan saya hanya masak yang simple dan ambil masa yang tidak lama untuk menyediakannya. Kadang kala melintas di kepala nak masak itu dan ini tapi bila sampai di rumah hilang semua tu. Hari sabtu the whole day tak masak, hari ahad, lunch kat luar. Dinner pulak dah malas nak keluar, saya cuma buat Clam Soup dan Hati Masak Kicap. Sempat buat Coconut Jelly sebab semalam saya beli 2 biji kelapa muda.

Coconut Jelly in Ramekin

Bahan Bahan
8 gms serbuk agar agar - kalau suka jelly lembut, kurangkan sedikit kuantiti.
Air dari 1 biji kelapa
5 sudu besar gula - bergantung pada masing masing
Isi kelapa muda - diparut / dipotong kecil

Cara cara
1. Masukkan air kelapa dan gula ke dalam periuk. Panaskan jangan sampai mendidih.
2. Masukkan serbuk agar agar dan kacau hingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam bekas kecil dan masukkan isi kelapa muda yang telah diparut / dipotong tadi. Sejukkan.

4 comments :

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Tempting dan tentu ummpph....

Adzrien Shoppe said...

sedapnya bila lalu kat tekak ni... sejukkk je.

Nieza said...

wah sedap ni....:)

Mas said...

arrgghh..suka air kelapa...suka jelly kelapa...sedappnya....