Wednesday, March 31, 2010

Thai Beef Salads


Semalam atau kelmarin dulu masa tengok Food Safari kat Astro AFC, ada sorang ni buat Thai Beef Salads dan makan dengan pulut kukus. Nampak cam sedap je.

Apalagi, since hari ni nak memasak, saya pun cari bahan untuk buat salads ni.

Bahan Bahan

500 gms daging sirloin steak
sedikit minyak
sedikit soya sauce
sedikit ground black pepper
1 ulas bawang besar - dimayang
daun ketumbar - dihiris
daun pudina - dihiris
daun bawang - dihiris

Untuk dressing

1 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
2 camca teh fish sauce
2 camca teh jus limau
1 sudu teh gula kabung
2 @ 3 biji cili padi

Cara cara

1. Gaulkan daging sirloin tadi dengan soya sauce,minyak dan ground black pepper. Perap seketika kemudiang panggang hingga masak. Hiris nipis nipis dan ketepikan.
2. Hiris nipis cili padi, masukkan ke dalam bekas bersama sama dengan bawang putih, fish sauce, jus limau dan gula kabung. Gaul rata dan mesti ada rasa pedas,masam dan manis.
3. Masukkan daging yang telah dihiris tadi ke dalam bekas besar bersama sama dengan bawang dan daun daun yg telah dipotong tadi.
4. Tuang salad dressing ke dalam dan gaul hingga sekata. Siap untuk dihidangkan.

1 comment :

Watierman, rmanbkr said...

Sedap nya Zila....ala org kampung panggl kerabu lah tu kan Dik!