Monday, August 1, 2011

5 Spices Prawns

5 Spices Prawn


Selamat Berpuasa di Bulan Ramadhan Al Mubarak buat semua my muslim Friends and family. Sejak hari Sabtu lagi, kebanyakan pasaraya sesak dengan orang ramai.Tak taulah sebab nak buat persiapan menyambut Ramadhan atau meyambut Hari Raya..... Yang pasti kebanyakan yang keluar menyorong penuh satu troli. Saya dan suami macam tahun tahun lepas, masuk bulan Ramadhan memang akan kurang beli bahan basah. Mungkin sesekali saja akan masak untuk berbuka bergantung pada keaadaan. Lagipun kami tak makan nasi untuk bersahur, so memang akan kurang barang basah dalam esbok. Tengahari semalam saya masak untuk lunch sebab nak habiskan barang basah dalam esbok, dah lama juga tak masak 5 Spices Prawn, resepi dari Che'Iza ni. Memang sedap, cubalah....

Bahan bahan
300 gms udang - bersihkan
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 labu bawang besar - belah 6
1 biji tomato - belah 6
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan 5 spices
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun bawang - potong sepanjang 2 inci

Cara cara
1. Bawang putih, merah dan halia ditumbuk hingga lumat. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk, serbuk 5 spices dan cili kisar hingga wangi.
2. Masukkan sos tomato dan sos tiram, kacau biar sebati. Biarkan sebentar, masukkan udang, bawang besar dan tomato. Gaul sekata.
3. Jika kuah agak pekat, masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam. Tabur daun bawang, gaul sekata dan bolehlah diangkat.

 5 Spice

Ada pasaraya yang menjual rempah ini di dalam packet kecil yang berharga RM2.

8 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kakkkkkkkkk tq letak recipe udang sebab smlm beli udang galah banyak so mmg tercari2 recipe nak buat...boley try nie

Sizuka said...

Selamat berpuasa to you and your family too. semoga ramadhan ini membawa keberkatan kepada kita semua :D

kasihredha said...

wauuuuu...udanggggg!!!
selamat berpuasa ye :)

Wanieyra said...

Selamat Berpuasa...

Gee® said...

sedapnyaaa....

Amie said...

selamat berpuasa untuk Hazila sekeluarga,

resepi udang ni sesuai untuk buka puasa atapun untuk sahur....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum...
Selamat berpuasa gak dari Diana sekeluarga..
mcm akak amie kata.. mmg sesuai untuk bersabur maupun berbuka kan menu udang kat atas tu

lalalalaa said...

wahhh .. tergugat iman tengah² gini tengok ni