Wednesday, August 3, 2011

Kerabu Mangga Ikan Masin


Salam di pagi rabu....
Hari ini hari ketiga di bulan Ramadhan, alhamdulillah masih mampu meneruskan ibadah puasa. Mesti kaum Hawa pening kepala juga nak memikirkan apakah juadah yang hendak disediakan setiap hari.....

Antara menu semalam ialah Kerabu Mangga Ikan Masin. nanti saya update resepinya sebab nak ke pasar dulu, my husband dah request nak makan something untuk berbuka nanti...

Bahan bahan
  • 1 biji mangga muda
  • 1/2  labu bawang besar - dimayang
  • 3 biji cili padi
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan gula somtam
  • Sedikit jus limau
  • Isi ikan kurau masin - digoreng dan dihancurkan.
Cara cara
  1. Mangga muda dikupas dan disagat. Bersihkan dan tos.
  2. Tumbuk cili padi dan bawang merah hingga lumat.
  3. Masukkan isi mangga yang telah disagat ke dalam bekas, gaulkan bersama sama dengan bahan tumbuk, bawang besar, sos ikan, gula somtam, jus limau dan juga isi ikan masin.

Kerabu Mangga Ikan Masin

9 comments :

Gee® said...

ermmmm....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam hazila...mmmmmmmmmmm,mmg best nih!.layan tekak ngan rasa masam & pedas sikit.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum hazila..
suka sgt kat kerabu... nak suruh hubby p cari nanti buat berbuka kat pasar ramadan... ;)

izahdaut said...

woww.. gambar ni menyerlahkan kekampungan menu ni.. cantik... ada mcm moment gituu.. suke sukee

Mas said...

perhhhh...menggoda betoiii...

KhaiZa said...

erm.. sedapnyer
--
Jom view Khaiza beauty shop

Mieza said...

mieza mesti cuba resepi ni..insyaAllah bahan semua ada..mieza suka blog ni :)

kasihredha said...

dah dapat bayangkan kesedapan nya :)

Pen MErah said...

salam tuan rumah.. nk pinjam resepi dlm blog ni dan sy akan link kan ke blog awk ye.. sy nk buat perkongsian dlm blog sempena bulan ramadhan bersama reader blog dan fanpages sy. hrp tuan rumah x marah..