Thursday, August 18, 2011

Puding Jagung Sos Kastad

Puding Jagung Sos Kastad



Semalam ada orang request nak makan puding jagung, so saya beli ready mix di pasaraya. So balik buat ikut arahan di packet saja. Then buat sos kastad camput fruit koktel sikit. Sedap makan lepas disejukkan.

Hari ini tak perlu fikir nak buat dessert lagi sebab masih ada balance dalam peti sejuk.

Untuk Vanilla Sauce / Custard Sauce
1 cawan susu segar
1/2 cawan gula
1 sudu teh vanilla extract
2 sudu makan butter
1/2 sudu makan tepung jagung
Sedikit garam
Cara cara
1. Masukkan semua bahan untuk vanilla sauce ke dalam periuk. Dengan menggunakan api sederhana, kacau perlahan lahan hingga mencapai kepekatan yang dikehendaki.


7 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
terlioq giler ni....oishiisou

MRS. K said...

vavavavavva...

Kengkawan said...

sos kastad tu macam mana nak buat eh zila?

kasihredha said...

suka sangat puding kalau makan dgn kuah kastad :)

LadyD said...

sedap la..nak cuba lah.

yuza said...

salam, kak
saya dah buat puding jagung bersos laici ikut resipi akak tapi nape puding jagung saya buat lembik atau mmg dia lembik,kak..dah dua kali saya buat still sama..hu..hu..apapun resipi tu memang sedap,kak

hazila said...

Yuza,

resepi yang akak buat ni memang lembut sedikit sebab akak nak masukkan dalam bekas kaca tu. Kalau next time buat, cuba kurangkan sikit jumlah susu yang digunakan atau tambahkan sedikit tepung kastad.