Wednesday, February 10, 2010

Ketam Goreng Bercili


Semalam ke pasar, beli ketam. Dah lama tak masak ketam...

Macam lah lama sangat tak masak ketam kan. Tapi selalunya once a week mesti ada lauk ketam. Minggu lepas dah buat masak lemak, jadi semalam buat goreng bercili la pulak.

Saya selalu buat masakan yg simple dan cepat sebab dah sampai rumah almost pukul 7 pm. Dalam masa sejam, kena siapkan makan malam sebelum my husband sampai rumah.

Bahan Bahan

2 ekor ketam - cuci dan toskan
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 batang serai
sedikit jus asam jawa
garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tomato
Sedikit air
sedikit belacan

Cara cara

1. Gaul ketam dengan garam dan kunyit, goreng dan ketepikan.
2. Blend bawang besar, bawang putih dan serai hingga hancur.
3. Panaskan minyak, goreng bahan kisar hinggan naik bau dan masukkan cili kisar. Biarkan hingga bahan tumis masak. Masukkan sedikit air.
4. Masukkan belacan, sos tomato dan jus asam jawa. gaul rata dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Masukkan ketam dah gaul sekata. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.

No comments :