Monday, January 25, 2010

Mee Siput


Mee Siput yg saya beli kat Ayer
hitam

Masa kat Ayer Hitam, saya nampak org jual mee siput ni. Saya pernah dengar pasal makanan ni tapi belum pernah makan atau masak sendiri. So any idea how to cook?

10 comments :

K.Nor said...

hazila, k.nor pernah buat mee sizling dn mee goreng dgn mee siput ni.. sodap!

Jamie said...

Salam..
Biasa kalau org Johor Mee siput nie.. just goreng macam keropok dan dimakan dgn sambal tumis..memang sedap!

Ijan said...

Saya tak de idea tp teringat mee siput yg mak pernah beli kat kampung dulu. Dok menyiput atas lemari kemain lama. Akhir sekali masuk cik tong tak sempat masuk belanga.hehehe

Q said...

wahh nostalgia...boleh goreng and masak sizzling ek kak nor..nak try2..selalunya mcm jamie ngan ijan cakap..goreng2..masuk mulut :)

geraugebang said...

sedapppp... kita pun goreng jeeer.... tapi boleh lah try yang macam kak nor cakap. Tapi kita orang Johor. Rasa cam bersalah lak buat macam tu. Sebab mak kita kata, goreng. Goreng.

idayusof. said...

Biasanyer yg akak mkn masa dulu2 la.Goreng aje pastu disira pedas.Memang sedap.Krup...krap... krup...krap bunyi masa mkn.Yg lain tak pernah cuba lak.Betulla cam yg geraugebang cakap tu.

Noorma Ismail said...

sira gula boleh tak??

fmina08 said...

ha'ah..mcm kak gerau ckp..mcm bsalah lak kalo wat mee goreng..penah nmpak k.nor wat gitu..tp xsampei ati nk wat..heeeee sedap goreng cicah sambal tumis or sambal kicap!!!

hazila said...

K. Nor,
Oh ye ke, nanti boleh cuba juga. Beli je, bila nak masak mula pening kepala.

Jamie - Saya pun pernah dengar org masak cam tu. Goreng cam goreng keropok tu ke?

Ijan - akak pun risau kalau lama lama nanti dia masuk dalam tong pulak.

Q - Kalau org tolong masak, lagi senang masuk mulut kan.

Kak gerau - hehehehe jgn derhaka kan kak....

idayusof - bagus juga idea sira pedas tu.

Noorma - kena tanya org yg pernah buat ni. Saya pun first time tengok mee siput.

fmina - takpe kalau pelbagaikan cara memasak. Tapi kalau pening pening lalat tu kena tanggung sendiri la ye.

aisybasyirah said...

Kak, mee siput nih memang sedap saya buat mee sup dan mee hailam sedap sungguh rugi beli sepeket jer ari tuh kat air itam