Bahan bahan
2 batang tauhu telur
30 gms isi ketam
10 gms lobak merah - dihiris halus
3 keping cendawan hitam - dihiris halus
200 ml air
Garam
1 sudu besar sos tiram
Lada putih
1 biji putih telur
1 sudu teh stok ayam (granules)
Sedikit campuran tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Cara-cara
- Panaskan minyak, potong tauhu kepada saiz yg sesuai. Goreng hinggan kuning keemasan dan ketepikan.
- Panaskan air dalam kuali, masukkan lobak, cendawan hitam, isi ketam, garam, lada putih, sos tiram dan sedikit stok ayam. Biarkan hingga mendidih.
- Masukkan putih telur dan sedikit campuran tepung jagung. Kacau rata.
- Tuangkan ke atas tauhu dan sedia dihidang.
2 comments :
Dah lama tak beli taufu telur...sedap jugak..ni...kalau ratah cam tu aje pun sedap!!
Saya pun dah lama masak tauhu. Kalau makan luar selalu order sizzling tofu.
Post a Comment