Thursday, October 8, 2009

Nasi Lemak Hijau Kukus


Memandangkan semalam masak sambal sotong, pagi tadi saya buat nasi lemak. Kali ni nak cuba buat nasi lemak warna hijau pulak. alahai terlebih hijau nasi lemak saya tu. Instead of masak cam biasa, saya kukus guna periuk nasi yg memang ada funtion steam. Memang senang kerja, 10 minit je dah masak nasi tu. Tapi saya buat tak sampai 1 pot pun sebab hanya 2 org yg nak makan. Bila my husband tengok nasik lemak warna hijau, dia geleng kepala sambil cakap, nasi lemak pun dah tukar color ke?

13 comments :

Watierman said...

Salam Zila..kita suka nasi lemak versi hijo ni...nak yer kalau guma air pandan...harum semerbak...

K.Nor said...

wow, ijau nyer nasi lemak dia!! :D

hazila said...

Kak watie,
Pagi pagi malas nak keluar ambil daun pandan untuk blender. Pakai pewarna je.

hazila said...

Kak Nor
wakakaka...... sampai terkojuit laki den.

emilia said...

wah colorfulnyer nsi lemk itu..budak2 msti suka ni. msti hrum semerbak kn..next time bole try ni

Chik Mi said...

ku lihat ijo wah dah sampai Shah Alam ye Zila,hihihi sama la ngan anak I terkojuit tgk kaler tu

kucingorengemok said...

nasi lemak vegetarian ni, kaler hijau, hehe

hazila said...

Emi,
tapi terlajak sangat kaler hijau tu....

hazila said...

mimi,
hehehe...laki den tu conservatif sikit.

hazila said...

Lee lin
kita peminat zainal abidin.Ku lihat hijau....

Shopping Queen said...

Special Offer for Noritake and many more.

http://shoppingqueen78.blogspot.com

geraugebang said...

Rasa macam makan kuih talam kan bila tengok hijau ni. Tak pernah lak ahkak cuba. Kat belakang umah banyak gak daun pandan. kena cuba ni.

blogresipi said...

Sangat la hijau nasik lemak tuh.. takut sampai ke gigi susah mau berus. hehehe