Friday, July 31, 2009

Banana Puff


Tengok ada balance puff pastry masa buat mushroom pie tempohari, kalau dibiarkan lama lama mesti keras kejung dalam peti ais. So pagi ni saya buat banana puff untuk breakfast.

Bahan bahan

Puff Pastry
Pisang Berangan
Kuning Telur

Cara cara
  • Belah pisang dan potong kepada size yang sesuai.
  • Letakkan pisang ditengah, letakkan sedikit telur disekeliling kulit,lipat kulit pastry dan tekan dengan garfu.
  • Letakkan di atas dulang pembakar, sapu permukaan puff dengan kuning telur.
  • Bakar hingga kekuningan.
  • Sedia dihidangkan dengan sos coklat atau jem kesukaan.

10 comments :

Watierman said...

akak tak pernah beli puff pastry....maybe I should start buying...hihihi....boleh cuba buat ni kan!

kucingorengemok said...

buatkan kitaaaa!! - kata si pemalas :)

emilia said...

nmpk sedap lgi2 ade curah2 cklt tu..kretif..pisang pun leh jdikn puff..

hazila said...

Kak watie, puff pastry berguna kalau dalam keaadaan emergency. Senang dan cepat dan SEDAP....

hazila said...

lee lin,
hehehehe..berapa byk nak order? SIAP deliver lagi.....

hazila said...

emi, idea datang dgn tiba tiba. (Kata kata org yg malas nak buat breakfast)

Chik Mi said...

wah zila bestnya idea ni

hazila said...

mimi, kalau bab nak mengubahsuai tu memang laju je....

blogresipi said...

Senang je ek.. pakai puff pastri yg dah siap... menarik... pisang kite pon dah itam legam dlm peti ais tuh.ehhehe... tamarind shrimp tuh pon menggoda la kak...

hazila said...

maklumlah, kita ni terlebih rajin, jadi kena buat yg simpliest and easiest way....