Wednesday, July 22, 2009

Daging Masak Mamak


Dinner malam tadi saya cuma masak simple je. Resepi saya ambil dari buku masakan Selera Perdana.

Bahan bahan

250 gms daging - hiris lebar
.................................................
3 sudu besar cili giling
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
kisar halus
.................................................
3 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
bahan penumis
.................................................
1 sudu kecil pati asam jawa
4 suddu besar kicap pekat
1/2 sudu kecil gula
Minyak secukupnya
Garam secukupnya

Cara cara
  • Satukan daging dengan bahan kisar, asam jawa, kicap dan gula. Gaul sebati dan perap selama sejam.
  • Pijarkan minyak dalam kuali, tumis bahan penumis hingga wangi.
  • Masukkan daging, kacau rata dan tutup kuali. Masak dengan api sederhana hingga daging empuk.

4 comments :

kucingorengemok said...

kesian mamak kena masak :) hehe...

hazila said...

Itu pasal kaler dia hitam. Mamak kan hitam hitam manis gitu.

geraugebang said...

Memang sesuai nama dengan kaler

hazila said...

hehehe...hitam hitam si tompok manggis.