Wednesday, May 14, 2008

Kembung Pais

Fuhhhh... hari ni betul betul letih. Dari pagi kerja tak habis habis, sampai tak sempat nak update blog.Sekarang barulah free sikit, rasa belakang cam nak patah. Nak buat camne, kerja kenalah buat juga. Semalam buat kembung pais resepi dari che'iza@Myr.

Bahan-bahan ( 3-4 org )

1/2 kg ikan kembung
* 4 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
5 sb lada boh
3 sb air asam jawa
2 sb santan pekat
sedikit garam, gula n perasa
daun pisang n lidi utk bungkus
Cara-cara
Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan.

No comments :