Tuesday, November 10, 2009

Masak Lemak CIli Padi



Hari tu nampak Noorma masak lemak cili padi versi Negeri Sembilan, maklum lah selama ni saya masak lemak letak bawang segala. Tapi kali ni nak cuba resepi cam yg Noorma cakapkan tu. Saya main agak agak je kuantiti bahan yg digunakan. Cuma apa yg perlu ialan santan, cili padi,kunyit dan air. Garam kenalah letak, karang makan masak lemak tawar hebe la pulak.....


Sate ni beli kat pasar malam Seksyen 6, Shah Alam.

15 comments :

Watierman said...

Hrmmm... sedap juga kan lama2 sekali buat masak lemak cili api...Hubby tak boleh makan cili api...terlalu pedas...

Rasanya nak wat seketoi ikan untuk Akak jerlah...untuk lunch nanti...

TQ for the idea...hrmmm sedapnya sate!!!

LOVE2COOK said...

Uh!!! Last time Love got a Malay neighbour aunty..pandai sgt msk. Suka Lemak cili api dia buat. Adeeyyyy! ;) Missed her alot...krg taktau kat mana pun, lost contact! ;)

Anyways, sate tuh! nakkkkkkk! hihi, I know dah abis pun. hihi :)

bintangku said...

Wah... sate tu nampak sedap lar... Peberet I nieh! :P

Ernie said...

nampak menarik je semua tu..
masak lemak tu makan ngan nasi panas-panas memang power..

Noorma Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Noorma Ismail said...

sedapnyer masak lemak cili padi mu itew Zila...pekat2 plak tu...eemmm...tak tahan nengoknyer..tp awas kolesterol..lepas ni pegi jogging kat tasik yer..
* teringat zaman bercinto den dulu, dari 18 ke tasik shah alam, sanggup jalan kaki, pegi balik ko...jalan pegang2 tangan...cewah..sampai umah, kaki melecur menahan sakit..masa tu baru ingat dunia...he,he...

hazila said...

Kak watie,
Saya letak 5 biji cili padi tapi tak pedas la plak. Sebab santan tu pekat kot.

hazila said...

Love,
Sesekali ok la buat masak lemak cam ni. Mau tersumbat jantung akak yg memang dah tersumbat ni....

hazila said...

Bintang ku,
Kena pulak sate ni sedap, memang laju je la....

hazila said...

Erni,
Fuhhhh...memang laju je makan dengan nasi panas panas.

hazila said...

Noorma,
hahahaha...teringat cito lamo. Saya dulu dulu pun dduk Seksyen 18. Rumah teres 1 tingkat, Jln Kangkung kalau tak silap. Maso bercinto la jugak tu...

dayah said...

Salam Kak,

Alahai... tgk makanan sodap2 ni.. meleleh air liuq huhhuhu.. kena sabar ni... ^_^

blogresipi said...

Masak lemak cili api versi nogoti takde bawang ye kak.... kena buat pedas2 bestnye...

hazila said...

Dayah,
Sabar je lah ye... Kalau tak sabar, kena buatlah ye.

hazila said...

Ijan,
memang tak guna bawang. Tapi bila guna santan pekat takdelah rasa pedas sangat.