Thursday, November 5, 2009

Milk Pudding


Dah lama tak buat dessert, teringin nak buat macam macam tapi diriku masih diselubungi.......misteri. Takde misterinya, MALAS adalah. Teruk juga kalau dah dilanda kemalasan yang kronik ni. Dah beberapa hari saya tak masak untuk dinner, jadi my husband dengan sukarelanya membungkus makanan untuk kami berdua. Tapi dalam kemalasan tu pun masih sempat buat puding susu, resepi Yani ni. Sebabnya senang sangat dan tak banyak bahan yg perlu digunakan. Cuma perlu susu, serbuk agar agar, gula dan air. Masak dan masukkan dalam bekas, kemudian sejukkan. Kan senang je tu....

Bahan bahan

500 ml susu segar
4 gm serbuk agar agar
Gula secukup rasa ( kalau guna susu berperisa buah buahan boleh omit)

Cara cara
  • Masukkan semua dalam periuk, masak hingga mendidih. Tutup api.
  • Tuangkan dalam bekas yg sesuai dan sejukkan.


11 comments :

Chik Mi said...

zila kalau dah buat puding tu dah tak de penyakit misteri la kan hihiiihi ku jua begitu dilanda kemalasan yg amat sgt

LOVE said...

Cantik sgt Milk pudding akak tuh!! Love nak satu! chop chop! hehehe :)

Ernie said...

cam sedappp je kak....

kucingorengemok said...

nice...! err, ada sale tefal kat the weld, hehe, asal sale je inform orang kat sini :)

hazila said...

Mimi,
Lama sungguh mak daro ni bercuti. Misteri la ni mimi sebab dia malas nak masak dinner je.

hazila said...

Love,
Akak buat pun dapat 5 gelas. Sekali hadap je dah selamat.

hazila said...

Ernie,
hehehehe....sedap untuk yang suka pudding dan susu.

hazila said...

Lee lin,
hahahaha.....nampak sangat org kat sini hantu shopping. Sekarang kena slow down sebab ada plan baguih punya end of this year.

Watierman said...

Zila...tu raspberry ke strawberry tu? Sweetnya..bertenggek atas puding tu..sesuai..menambahkan kelazatannya!!

hazila said...

Kak watie,
Yg bertompok tu, homemade strawberry jam kak. Kalau jem yg ready made tu kadang kala too sweet.

blogresipi said...

akak ni..suke je wat dessert santek2..cam kt hotel jerr tau!