Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
1/2 kilo udang sederhana besar
1 batang serai - diketuk
3 biji limau kasturi - diambil jusnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Kasar Sedikit:-
6 biji cili merah (buang bijinya)
5 ulas bawang merah
1-2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara-cara
- Bersihkan udang dan gaul udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar, angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar. Perlahankan api dan kacau hingga cili naik minyak dan garing sedikit.
- Masukkan serai dan sedikit air. Masak sebentar biar agak kering dan serai layu.
Masukkan garam dan sedikit gula. - Masukkan udang dan kacau rata dengan cili.
- Tutup api dan masukkan jus kasturi dan kacau rata. Hidangkan.
2 comments :
hazila nampak sedap udang ni bolelah el cuba nanti..
Rasanya ada sedikit kelainan sebab limau kasturi tu.
Post a Comment