Saturday, November 21, 2009

Roti Manis


Malam tadi buat bun manis ni, cicah ngan sup tulang ayam tu. Puas hati betul kali ni bila tengok roti ni naik megembang, gebu dan lembut sangat. Syokk ooooo.... Resepi asal dari Mamafami rasanya tapi saya ternampak kat dapur Cik Mat Gebu. Terima kasih pada semua, sebab memang puas hati. My husband makan sampai 3 ketoi, cicah ngan susu. 1 ketoi tu punya lah besar, lepas habis 3 ketoi, terbongkang kekenyangan.


Bahan bahan

400 gm tepung roti
190 ml air
60 gm whipping cream
11 gm yis
80 gm gula pasir
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
Sedikit garam
60 gm butter

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting pada "DOH". Tunggu hingga selesai.
  • Keluarkan dari machine, tumbuk sedikit supaya keluarkan angin.
  • Bulat bulatkan doh dan masukkan dalam bekas pembakar yang sesuai. Biarkan ia naik sekali ganda.
  • Sapaukan sedikit butter pada permukaan roti dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.

8 comments :

geraugebang said...

Ada balance? Nak 5 ketul jeer. Nak sumbat ngan sambal. Best tau. Sambal tumis.

hazila said...

Kak gerau,
tinggal 2 ketoi je. Pagi tadi dah makan untuk bekfes. Bagus gak cicah ngan sambal tumis. Kalau boh petai ok tak? hehehe....

E-na Zarina said...

gebussss nyer! ok bg E-na habiskn yg 2 ketui lg tu...kih kih kih

NJ said...

salam zila
wah sedapnye makan roti dgn sup ayam tu..buat sendiri lg roti tu..lg la sedap..jom kita kurangkan makan nasi...hehehe

ps : tapi roti byak2 pun ok kan..tgok kat umah zulaikha DIARI XXL tu..makan buah je la kita nak diet ni..hahaha..tahan ker??...ekeke

ijayuji said...

Alaaaaaaaa..sedapnyer roti! dah lama jugak tak buat niiii kena masuk list dulu huhuhu...

hazila said...

E-na,
tak sempat nak bagi ena, kami dah habiskan dulu.

hazila said...

Kak NJ,
sedang mengurangkan sedikit demi sedikit pengambilan nasi. Tapi kadang kala tu terlajak juga.

hazila said...

Ika,
Akak pun dah berapa pulak tak meroti, takut BM merajuk langsung takleh guna.